In uw winkelmandje: 0 Artikel, 0,00 EUR

Zelf Terra Preta maken

Vruchtbare tropische bodems in de Amazone

Terra Preta, wat "Black Earth" betekent in het Portugees, is een bodem opbouwtechniek ontwikkeld door oude Amazone beschavingen.
Deze zwarte aarde techniek werd reeds meer dan 7000 jaar geleden gebrukt als een oplossing voor het permanent vruchtbaar houden van de meestal arme tropische bodem.
Grote deposito's van deze zwarte aarde worden nog steeds gevonden tot op een diepte van +/- 2 meter.
De eerste velden ervan werden ontdekt in 1870.
Het is slechts de laatste 10 jaar dat er interesse voor getoond wordt en dat er gerichte studies zijn gestart.

Grote harmoische beschavingen in de Amazone

Deze zwarte grond of Terra Preta wordt toegeschreven aan de complexe beschavingen die naar verluidt ooit bloeiden in de Amazone.
Er wordt verondersteld dat de Terra Preta bodems hun de mogelijkheid bood om toch in permanente harmonie met hun ecosysteen te leven.
Voorafgaand aan het ontstaan ​​van ziekten, veroorzaakt door de westerse kolonisten, was er een zeer uitgestrekt web van gemeenschappen, met naar schatting een bewonerstotaal van meer dan 10 miljoen.
Op zoek naar het (zwarte) goud van El Dorado ?

Meer onderzoek naar Terra Preta is noodzakelijk

We dienen nu nog verder uit te zoeken hoe oude beschavingen de Terra Preta aangemaakt hebben.
Wat we wel weten is de deze specifieke bodems grote hoeveelheden houtskool bevatten (ook aangeduid als bio-char).

Bio-Char is een vorm van houtskool geproduceerd door verbranding hout of agrarische residuen in een omgeving met een zeer laag zuurstofgehalte. Dit proces wordt pyrolyse genoemd.

Duurzame landbouw en overleven dankzij Biochar

Met de toenemende tropische wereldbevolking, stijgende globale ondervoeding en wereldwijde verhoogde ontbossing die grotendeels te wijten is aan rooflandbouw (slash-and-burn), verdere verstedelijking en andere "ontwikkelingdrang", kan de herontdekking van de Terra Preta bodemtechniek erg cruciaal zijn voor een duurzame landbouw en overleven van de mensheid in harmonie met alle aardse organismen.

Ervaringen met deze bodemtechniek ?

Ben je zelf ook gefascineerd door de mogelijkheden van deze buitengewone vruchtbare bodem techniek ?
Heb jij er al ervaring mee opgedaan ? Schrijf mee via onze ideeenbus

Jouw inzending ivm Terra Preta

Schrijf mee aan www.eetbare-tuin.info

Koolstof binden in de bodem tegen Global Warming

Buiten dat, zijn velen op onderzoek naar Terra Preta voor zijn potentieel in het opslaan van koolstof in de bodem om het atmosferische koolstofgehalte te doen dalen en aldus een serieuze bijdrage te leveren bij afzwakken en omkeren van de klimaatveranderingen , climate change ofte global warming.

Tegelijkertijd wordt het wereldvoedselprobleem grondig en duurzaam aangepakt.

composttoilet --- droog toilet --- ziya droogtoilet --- biocom --- nonolet --- twaalf ambachten --- separett --- nowato --- envirolet --- sawi biocom --- biolan --- clivus multrum --- scheidend toilet --- komposttoilette